En snak med formanden for Skateboardkomiteen

På skateboardkomiteens årsmøde corona a.d. var der en mindre udskiftning af komiteens medlemmer. Blandt andet satte Carlos Veloso-Strange sig i formandsstolen. Skateboard.dk har stillet den nye formand et par spørgsmål.

 

Skateboard.dk:

Tillykke med valget. Vi er nok lige nødt til at starte med lige at få sat på plads, hvad du er for en makker. Så hvem er du og hvordan er du koblet til dansk skateboarding?

 

 

Carlos:

Hvem jeg er og hvordan jeg er koblet til dansk skateboarding?

Jeg er en, der tænker meget over tingene, en der bekymrer mig om, hvor vi er på vej hen som menneskehed. Jeg er en der bekymrer mig om, hvordan vi agerer overfor hinanden og specielt bekymrer jeg mig om børn og unge – de miljøer de vokser op i. Derudover er jeg positivist og realist. Jeg er ikke optimist. Jeg tror på at lykkes med drømme og jeg tror på at vi kan udvikle os gennem det hårde arbejde som det kræver at realisere dem. Jeg læner mig meget op af Walt Disneys proces for realisering – Drøm, Planlæg, Kritiser og gentag. Gentag indtil Drømmeren Planlæggeren og Kritikeren er tilfredse.

 

Jeg er nærtagende og følsom, ærlig og direkte. Jeg er nok lidt af hvert – et produkt af min barndom som Chilensk flygtning og opvæksten med en torturtraumatiseret far, hvor jeg har lært at læse signaler for fare og tryghed. Jeg har lært at tilpasse mig. Sammen med at udfordre mig selv og andre, så er tilpasning nok min stærkeste evne.

 

”Hvordan er du koblet til dansk skateboarding?” Skateboarding er for mig universelt, uden grænser og ens for alle uanset etnicitet, vægt, højde og intelligens. Det er det, som er så fandens smukt ved Skateboarding. Det er en stor familie. Så jeg tillader mig at lave spørgsmålet om til ”Hvordan er du koblet til skateboarding?”.

 

Lige fra da jeg så den første dreng svæve på sit skateboard ude i skolegården, så har jeg været hooked. Jeg måtte forstå hvordan han gjorde og lære det selv. Den følelse som der ligger i at kæmpe for at afkode og lære et trick, få den vilde følelse når det lykkes og dele det med andre – det ligger dybt i mig.

 

Jeg er koblet til skateboarding gennem kærlighed. Skateboarding har været og er en af mine bedste venner. Den der har bragt mig frihed, fællesskab og venner for livet. Jeg er siden min barndom blevet koblet endnu stærkere til Skateboarding gennem mit professionelle arbejdsliv. Troels Jørgensen headhuntede mig i 1997 til firmaet som dengang hed Sails Of Denmark, sidenhen First Distribution og nu om dage Final Supplies. Jeg tog et stort dyk i min løn, men havde nu pludselig noget at gøre med distribution af skateboards, trucks, hjul, sko, tøj osv. – som skateboarder, var det den vildeste drøm der blev til virkelighed. Efter 10 år på en vild rejse sammen med Christian Borup-Nielsen, Allan Nissen, Ronnie Kjærside, Jacob Beck og mange andre super fede personligheder, røg jeg i en helt anden retning.

 

Jeg blev for en tid afkoblet af miljøet, dealede med en masse fortid og terapi, læste til psykoterapeut. Det var nogle vilde år med en masse indsigt og bearbejdning af barndommens traumer. Jeg stiftede familie, blev gift, arbejde som psykoterapeut og skatede.

 

Det var først da mine kære svoger Kasper & Karsten Strange omkom i en lavineulykke i 2014, at jeg igen blev koblet til Skateboarding miljøet. Kasper og jeg havde haft et par møder om at starte en skateboardskole, ”Den Lille Skateskole”, skulle den hedde – nu hvor de var borte var det det helt rigtige at sætte i gang, for at ære deres minde. Stranges Skateboardskole blev indviet sammen med mine svigerforældre, der klippede den røde snor. Det var en hård tid. Siden da har Stranges vokset organisk og er sidenhen blevet en del af foreningen Big Heart Skateboarding, som jeg var initiativtager til i 2015.

 

Det at være koblet til skateboarding på denne her måde, hvor jeg og alle vores trænere giver skateboardkærligheden videre til pt. 663 børn og unge er så meningsfyldt og livsbekræftende!

 

Hvor længe jeg vil være koblet til skateboarding? Til jeg dør.

 

 

Skateboard.dk:

Word. Så er vi i gang.

Hvad motiverede dig til at stille op til posten som formand?

 

 

Carlos:

Det, der motiverede mig, var ønsket om, sammen med nogle virkelig fede mennesker, at kunne bidrage til at samle alle danske skateboardere, sådan at vi samme kan finde ud af, hvordan vi skaber de vildeste muligheder for fremtidens skateboardere. Det værende skateboardfriskoler, -klubhuse, -træneruddannelser, skateparks, konkurrence deltagelse – deriblandt OL.

 

Derudover motiverer det mig at lære omkring den nuværende organisering, det politiske spil og alt hvad det kræver at realisere skateboarddrømme i stor skala.

 

 

Skateboard.dk:

Ja der er nok at tage fat på.

Hvad er dine foreløbige oplevelser på posten? (og vi er helt med på, at det har været et mærkværdigt og forsømt forår)

 

 

Carlos:

Mine foreløbige oplevelser er rigtig gode på det interne plan i Skateboard Komiteén – Rune Glifberg, Rasmus Lolholm, Nicoline Egeberg, Kim Batiste, Anne Eggebrecht – er et super stærkt team, men mange forskellige perspektiver og kompetencer. Der er både det menneskelige og sagsfokuserede aspekt. Der bliver handlet hurtigt og alle er gode til at udfordre, være direkte. Senest er André Thelin, blevet meldt ind i Rullesport Danmarks bestyrelse, hvilket var så godt, da vi har brug for en god mand til at tale skateboarderens sag i det forum.

 

Der er mange ting, som bla. DM og vores WHY HOW WHAT Odense Workshop, der er blevet udsat pga. COVID19 situationen. Vi regner med at melde datoer i slutningen af august måned for disse.

 

Mine oplevelser i forhold til hvad det vil sige at være en del af Rullesport Danmark, har været blandede. Det der står meget ud, er at der er en stor velvilje ift. at lytte til os, men samtidig en modstand ift. at bakke op om os. Jeg har haft lidt følelse af, at vi er de farlige børn i klassen. Men, når det er sagt så kan det ikke være meget anderledes når der er så stor en kulturkløft som der er mellem skateboarding og de andre discipliner.

 

(Kom nu. Det kan stort set ikke gå galt der her - Carlos vejleder ungdommen)

 

Skateboard.dk:

Kan kun være enig i at komiteen er et stærkt hold. Skud ud til dem og André for at melde sig i kampen.

Den der kulturkamp har jo fyldt en del i parks, her på siden og nu senest i flere nyhedsmedier, så det bliver spændende at se, hvordan det spænder af.

Hvad er dine ambitioner for dansk skateboarding de kommende år?

 

 

Carlos:

For 2021 er det overordnede mål for komiteen at samle skateboardere fra hele landet igennem events, konkurrencer og workshops. Vi ønsker i fællesskab at finde ud af, hvordan vi kan bakke miljøet op bedst muligt og stå meget stærkere sammen som skatere – ikke kun i KBH og de bedste mandlige skatere, i hele landet, begge køn og for alle uanset om man er ny eller gammel på boardet.

 

For lige at nævne et par af de aktiviteter, som vi gerne vil mødes om i 2021, så har vi vores WHY HOW WHAT Workshop i Odense. Ambitionen er, at vi alle lærer hinanden bedre at kende, at vi bliver tættere. Kendskab Skaber Venskab. Helt konkret har vores WHW (Why How What) til formål at finde frem til hvad du, jeg, vi drømmer om at realisere – for så at formulere det og ligger planer for, hvordan og hvad vi skal gøre.

 

Derudover har vi naturligvis DM på et højere. Og her har vi to af landets største kompetencer i komiteén, men ud over kompetence, skal der økonomi til. Så ambitionen er at finde de rigtige sponsorer, der kan være med til at løfte niveauet.

 

Vi vil også gennemføre nogle breddeaktiviteter. Altså aktiviteter der kan være med til at udbrede skateboarding til alle samfundslag. Der er stadig rigtig mange som ikke kan skate, fordi de ikke har råd til gear eller for den sag skyld undervisning. En af ambitionerne er at hjælpe med at få startet flere skateboardskoler op over hele landet. Jo flere vi bliver, jo stærkere er vores stemme.

 

For 2022. Gentag, udvid, gør endnu flere ting endnu bedre.

 

(Carlos kører skate-skole COVID-style)

 

Skateboard.dk:

Det lyder fedt.

Hvad tror du komiteens funktion er om fem år?

 

 

Carlos:

Jeg tror, at vi om 5 år har vores eget Skateboardforbund i Danmark og jeg er sikker på, at de medlemmer af Komiteén, der sidder i dag, stadig udfører en vigtig funktion i et fremtidigt forbund.

 

 

Skateboard.dk:

Ja mand. Det er vi i hvert fald flere, der kunne se en ide i. Så må vi se om skateguderne og DIF vil det også.

 

Tak til Carlos for at stille op til en snak og god arbejdslyst og tak til de skatere, der har valgt at arbejde for dansk skateboarding.